Chcete uchovnit psa

27.3.2023      Blanka Svobodová      Chovatelství      649

Chcete uchovnit psa

Jste majitelem krásného psa, nebo fenky a máte chuť udělat něco pro zachování dalších budoucích generaci našeho Českého horského psa? Co vše to obnáší a co je potřeba udělat i absolvovat:

  1. Účast na klubové, nebo speciální výstavě českého horského psa
  2. Bonitace (viz. Bonitační řád klubu ČHP)
  3. DKK (rentgen na dysplazii kyčelního kloubu)
  4. Uchovnění

Přijeďte se svým pejskem na klubovou, či speciální výstavu českého horského psa. Datum konání výstavy, propozice i přihlášku na obě výstavy, vám včas oznámí prostřednictvím e-mailu, zveřejněním na webových stránkách, nebo ve zpravodaji Spřežení, výbor klubu ČHP.

Zúčastněte se bonitace. Podmínkou k účasti na bonitaci je absolvování jedné z klubových výstav ČHP, speciální, nebo klubové - viz. výše. Bonitaci klub ČHP pořádá minimálně 2x ročně. Bonitaci uskutečňuje bonitační komise, složená z členů klubu ČHP a delegovaného rozhodčího. Minimální věková hranice psa/feny pro absolvování bonitace je 15 měsíců dosažených v den konání bonitace.

Pokud bude bonitovaný pejsek splňovat podmínky standardu a nebude mít žádný z vyučujících znaků, k jeho uchovnění doložíte vyhodnocení rentgenu dysplazie kyčelních kloubů (DKK). Vyhodnocení v originále můžete poradci chovu doložit také dodatečně a to zasláním, prostřednictvím pošty.

Rentgen DKK se provádí nejdříve v ukončených 17 měsících stáří a to u vámi vybraného veterináře, který snímek zašle k posouzení MUDr. EKROVI do Hradce Králové a výsledek vám bude zaslán poštou na vaši adresu. Pana doktora Ekra můžete také navštívit přímo na veterinární klinice v Hradci a výsledek si odnesete okamžitě.

Poradci poté zapůjčíte originál průkazu původu, ke kterému přidáte originál výsledků rentgenu DKK.

Poradce chovu provede uchovnění a požádá Českomoravskou kynologickou unii o registraci chovnosti v plemenné knize. Po provedené a potvrzené přeregistraci vám průkaz bude zaslán prostřednictvím České pošty zpět, na vaši adresu.



Další články v této kategorii

Kontakty - poradce chovu 14.10.2023
Bonitace 19.8.2023
Vyšetření na onemocnění - poruchy plodnosti 16.7.2023
První krytí feny 27.3.2023
Vlastníte fenku a chcete štěňata 27.3.2023
Telefon kny9j6h      Telefon +420 602 547 689      E-mail predseda@ceskyhorskypes.cz