MANMAT CANICROSS OKOLOHRADCE

1.10.2023      Ladislav Chyba      ČHP na závodech      470

MANMAT CANICROSS OKOLOHRADCE

9. – 10. 9. 2023 jsme se s Baileys Brdský expres  zúčastnili soutěže „MANMAT CANICROSS OKOLO HRADCE 16.ROČNÍK“ v kategorii SC21. Původně jsme se těšili na účast na jednom ze závodů ze seriálu MČR, ale pořadatel tohoto závodu se rozhodl vzdát se titulu a tak se ho ujal druhý žadatel a závody MČR se přesunuly na 23. - 24. 09. 2023 na Jihočeský canicross VII., který se nám s Baileys bohužel kryl s termínem klubové výstavy ČHP. V náhradním termínu MČR klub ČHP skvěle reprezentovaly v kategorii CC na 1. místě Anežka Voříšková a na 2. místě Libuše Blahoutová.

Ale zpět k závodu u Hradce Králové. Na MANMAT CANICROSS OKOLOHRADCE jsme se vydali jako jediní zástupci Českého horského psa a tak jsme tu byli, zejména pro diváky, trochu za atrakci. Závod se nesl ve znamení velmi vysokých teplot, které psím, ale ani lidským závodníkům na výkonech nepřidají a nejvíce se to projevilo na kategorii severských plemen. První den závodu teploty i v podvečer šplhaly přes 25 °C. Situaci nezachránilo ani přírodní koupaliště v místě pořádání závodu, kam se účastníci mohli jít kdykoliv osvěžit i se svými pejsky. Tento závod byl veden jako etapový a starty probíhaly podle tzv. Gundersenovy metody. To znamená, že časové výsledky první části určují startovní pořadí v druhé etapě následující den a medaile se udělují až podle součtu obou časů v cíli.

Závodní trať MANMAT CANICROSS 2023

Hradecké lesy naštěstí skýtají dostatek stinných stezek, protkaných vodními prvky, které tišily celodenní snahu neúprosně spalujícího slunce o pokoření závodníků na startech. Tím se stala účast zejména severských plemen snesitelnější. V pozdních odpoledních hodinách vše vypuklo. 3, 2, 1 … MUSH GO! První závodníci vyrazili se svými 4-nohými parťáky na závodní trať. V krátkém sledu startovali canicrossaři, bikeři a koloběžky. Úvodní část všech tratí protla písčitou pláž a navázala na sjezd neméně podobný Taxisovu příkopu na Velké Pardubické, kde se vyplatilo přibrzdit a připravit si tak nájezd do navazující zatáčky. Závodníci se následně prosmýkli pod hrází koupaliště a přes stále proudící odtok z koupaliště uháněli vstříc otevřené náruči stinného lesa. Ten všechny sportovce uvítal první polovinou trati v podobě vytrvale stoupající stezky.

Písčité stezky se proplétaly jehličnatými zákoutími a závodníky jen občas překvapily zvídavé pohledy překvapených houbařů vykukujících z mlází, kteří pozorovali svist koloběžek a kol s jejich „psími motory“. Po pozvolném vystoupání už následovala kratší rovinka a stezka se záhy stočila na svou druhou etapu. Začala klesat. Odfukování jezdců po táhlém kopečku se změnilo ve svist větru kolem uší a i psi povzbuzení opadnutím zátěže chytli svou druhou mízu.

Zbytek trati ubíhal v příjemném tempu a závodníci museli být opatrní, aby se nenechali ukolébat reliéfem zbývající trati. Zpestřením jim bylo v závěru přejetí lesního kamenného mostu s vystupujícími kameny. Pak už jen poslední ostrá zatáčka a les se rozevřel v otevřenou rovinku pro závěrečný sprint, do kterého se závodníci z posledních sil vydali k cíli.

foto: https://www.ceskyhorskypes.cz/fotogalerie/zavody/manmat-canicross-12

Autor: Ing. Ladislav Chyba a Baileys brdský expres


Telefon kny9j6h      Telefon +420 602 547 689      E-mail predseda@ceskyhorskypes.cz