Vlastníte fenku a chcete štěňata

27.3.2023      Blanka Svobodová      Chovatelství      537

Vlastníte fenku a chcete štěňata
  1. Požádáte ČMKU (Českomoravskou kynologickou unii, Maškova 3, Praha 8-Kobylisy, www.cmku.cz) o mezinárodní uznání chovatelské stanice. Do žádosti zaznamenáte vámi zvolený název. Jelikož se tento název nesmí shodovat s názvem již jiné mezinárodně uznané stanice, do žádosti zvolíte i další náhradní názvy. Majitel chovatelské stanice musí být i majitelem chovné feny a členem klubu. Formulář žádosti je ke stažení k dispozici na webových stránkách ČMKU: www.cmku.cz.
  2. O uznání mezinárodně chovatelské stanice obdržíte z ČMKU certifikát.
  3. Jeli fena uchovněna, je nutné, (dle Zápisního řádu klubu Českého horského psa) požádat poradce chovu o vystavení krycího listu.
  4. O tento list si každý člen klubu a majitel feny požádá prostřednictvím webových stránek klubu ČHP v sekci „Žádost o krycí list“. O krycí list se žádá nejpozději 1 měsíc před plánovaným krytím. Poradce chovu, po dohodě s Vámi, pro krytí doporučí minimálně 3 vhodné psy, včetně kontaktů na majitele a vystavený krycí list Vám odešle do 3 týdnů od doručení žádosti. Platnost krycího listu je 24 měsíců od data vystavení.
  5. Ještě před vystavením krycího listu obdrží poradce chovu informaci o úhradě 400 Kč, které za vystavení zašlete na klubové číslo účtu: 267029785/0300, variabilní číslo-vaše členské číslo. Bez doložení zaplacení poplatku nemůže být krycí list vystaven.
  6. Kontaktujete majitele vybraného krycího psa u kterého domluvíte návštěvu své feny a určíte správný den krytí. (Vždy jezdí fena za psem). Běžně to bývá od 11 do 16 dne hárání. Přesný den Vám (při hárání) nejlépe určí veterinář na základě odběru krve feny a určení výše hormonu- progesteronu. Náhrada za krytí se doplňuje do krycího listu, který si majitel fenky bere ke krytí sebou. Její výše závisí na dohodě obou majitelů. Zpravidla to bývá 1/6 z celkového prodeje štěňat v Kč. Krytí se může další den, nebo obden opakovat.
  7. O proběhlém krytí, potvrzené březosti a narozených štěňátkách informujte poradce chovu a řádně vyplněný a podepsaný krycí list mu pak zašlete nejpozději do 3 týdnů po narození štěňat.
  8. Poradce Vás bude informovat o zaslání dalších dokumentů a provede registraci štěňátek na ČMKU, které zašle podklady k vystavení průkazů původu a požádá o jejich vystavení. Průkazy Vám pak přijdou na dobírku do místa bydliště.


Další články v této kategorii

Kontakty - poradce chovu 14.10.2023
Bonitace 19.8.2023
Vyšetření na onemocnění - poruchy plodnosti 16.7.2023
První krytí feny 27.3.2023
Chcete uchovnit psa 27.3.2023
Telefon kny9j6h      Telefon +420 602 547 689      E-mail predseda@ceskyhorskypes.cz